صادرات قیر به کشور های جهان به صورت بشکه ای، فله و کیسه ای صورت می پذیرد. قیر بشکه ای و کیسه ای از روش کانتینر از مسیر دریایی به کشور مقصد ارسال می شود. قیر فله توسط تانکر های حمل از طریق کشتی های فله به از مسیر زمینی صادر می شود.
قیر در بعضی از کشور ها با نام آسفالت شناخته شده و جزء محصولاتی است که از نفت خام حاصل شده و در فرآیند پالایش نفت به دست می آید. از جمله کاربرد های قیر صادراتی در صنعت راه سازی و ساختمان سازی می باشد.
قیمت قیر صادراتی
صادرات قیر به چین
کشور چین مرزهای آبی و زمینی گسترده ای دارد از چند نقطه به آب های آزاد دسترسی پیدا کرده و در نهایت این موقعیت جغرافیایی سبب شده تا برای بسیاری از کشور ها از جهت سیاسی، اقتصادی، تجاری از اهمیت ویژه ای برخوردار شود. این کشور دارای روابط تجاری گسترده ای است که یکی از مهمترین این کشور ها ایران است.
تجارت بین دو کشور ایران و چین از سال های دور وجود داشته و در دهه اخیر به او خودش رسیده است به طوری که اولین کشور هدف صادرات برای ایران در سال های گذشته کشور چین می باشد.
به طور کل یکی از مهمترین فرآورده های نفتی، قیر می باشد که در حال حاضر به 100 تن می رسد. افزایش تولید قیر در ایران علاوه بر تقاضای بالا کشور چین برای وارد کردن این فرآورده باعث شد تا هم اکنون کشور چین جزء عمده ترین و مهمترین کشور وارد کننده قیر از ایران باشد. لازم به ذکر است بدانید یکی از مهمترین بازار های قیر ایران، کشور چین می باشد.
طبق بررسی های اقتصادی فرآورده های نفتی کشور ایران، قیر را به شکل های مستقیم و غیرمستقیم به بیشتر از 40 کشور دنیا صادر می نماید که چین به علت نزدیک بودن حائز اهمیت است. افزایش کیفیت قیر علاوه بر آشنایی با احتیاجات بازار قیر چین و مشخصات قیر مورد نیاز چینی ها و مطابقت دادن میزان تولیدی قیر ایران با میزان مورد نیاز کشور چین یکی از مهمترین هدف های افزایش قیر به چین به حساب می آید.
ظرفیت تولید قیر در ایران بالاست به طوری که سالانه بیش از 6 میلیون قیر در کشور تولید می شودکه چین حدودا یک میلیون تن نیاز دارد. با وجود این که قیمت قیر های صادارتی بیشتر از قیر های فروخته شده در داخل کشور است، صادرات قیر به چین یکی دیگر از صادرات های سودآور ایران به حساب می آید.
صادرات فرآورده های نفتی مانند قیر این است که این محصولات به علت حجم کم محموله ها، داشتن تعداد خریداران و متقاضیان بسیار، داشتن روش های صادراتی گوناگون، داشتن تراکنش های بانکی کم به نسبت صادرات نفت خام جزئی از شرایط صادرات آسان در دوران تحریم می باشد. داشتن شرایط صادرات راحت نسبت به نفت خام علاوه بر درآمد زایی بالا باعث شده تا در حال حاضر صادرات قیر به چین برای اقتصاد کشور از اهمیت خاصی برخوردار باشد. صادرات قیر به چین از مسیر دریایی بندرعباس یا بوشهر انجام می شود.
صادرات قیر به هند
هند جزء آن کشور هایی است که روابط سیاسی بسیار قوی با ایران داشته که این موضوع سبب ایجاد شدن شرایطی بهتر برای تجارت شده است. قیر جزء محصولاتی است که در ساخت آسفالت کاربرد بسیاری دارد به همین دلیل سالانه میزان زیادی قیر به این کشور وارد می شود.
مطابق با آمار قیر، در نیمه سال 99 هند، امارات، بنگلادش، کنیا و میانمار جزء پنج کشوری هستند که به ترتیب بیشترین میزان واردات قیر را داشتند. با توجه به آمار صادرات قیر، سهم صادرات این محصول به هند حدودا 15 درصد می باشد.
نکات مهم در رابطه با صادرات به هند
نکته های بسیاری در رابطه با صادرات هند وجود دارد که برخی از این نکات از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. نکاتی که باید در نظر داشته باشید به شرح زیر است:
- بازاریابی کالا در هند
- بسته بندی کالا برای صادرات به هند
- نحوه ارسال کالا به هند
- صدور فاکتور پروفرما
صادرات قیر به کشور های آفریقایی
قاره آفریقا با ظرفیت صادراتی گسترده به علت نپرداختن به آن برای صادر کننده های ایران ناب است. طبق آمار ها که نشان می دهد بیشتر از 50 کشور آفریقایی در طول سال حدودا 1000 میلیارد تجارت داشته که بیش از شصت درصد آن به واردات ارتباط داشته است. طبق آمار این کشور بیشتر وارد کننده محصولات پتروشیمی اعمم از قیر است که سالانه دریافت می کند.
صادرات قیر به ازبکستان
کشور ازبسکتان یکی از کشور های مهم و موثر در سازمان همکاری های شانگهای است که در فهرست کشور های هدف صادراتی ایران قرار دارد. صادرات به ازبکستان در سال های اخیر رشد قابل توجهی داشته و جزء کشور های مهم صادراتی به شمار می رود. یکی از دلایل تجار و بازرگانان ایرانی برای صادرات به این کشور ارتباط فرهنگی و جغرافیایی این دو کشور می باشد.
ایران به علت داشتن پالایشگاه های قوی و قدرتمند در طول سال به میزان زیادی مواد پتروشیمی به کشور های همسایه صادر می کند. این کشور در جنوب باختری با ترکمنستان، در شمال با قزاقزستان، در جنوب و خاور با تاجیکستان و قرقیزستان مرز زمینی و با آذربایجان از طریق دریا همسایه است. این کشور یکی از بزرگترین کشور های آسیای میانه و همینطور تنها کشوری است که در این بخش با چهار کشور همسایه است.
همانند دریای خزر که دریایی درون بوم است و به اقیانوس ها راه ندارد، ازبکستان یکی از دو کشور محصور دوگانه در خشکی و در جهان می باشد به طوری که همسایه های آن به دریا های آزاد هیچ راهی ندارند. با این وجود ازبکستان نیز یکی از مقصد های مهم ایران در تجارت می باشد که صادرات از ایران بدین گونه است که از مرز لطف آباد وارد کشور ترکمنستان شده و در نهایت به ازبکستان انجام می شود.
صادرات قیر به ترکمنستان
ترکمنستان یکی دیگر از کشورهای وارد کننده قیر است و به دو علت در زمینه تجارت از اهمیت خاصی برخوردار است؛ اول به دلیل همسایگی و مرز های طولانی و دیگری نقش گلوگاهی در دستیابی به آسیای میانه. استان خراسان در شمال شرق کشور جزء چهارمین استان پهناور ایران بیشترین مرز مشترک با ترکمنستان را دارا بوده که 531 کیلومتر دارد.
پایانه های مرزی سرخس، باجگیران، پایانه مرزی لطف آباد و دروغان جزء چهار مرز فعال خراسان رضوی می باشد. پایانه مرزی باجگیران با شهرستان قوچان 81 کیلومتر و با مشهد 211 کیلومتر فاصله دارد و یکی از مزایای این پایانه نزدیکی به عشق آباد مرز کشور ترکمنستان است.
پایانه مرزی لطف آباد با شهرستان درگز فقط 22 کیلومتر و با مشهد حدودا280 کیلومتر فاصله دارد. این پایانه مرزی دروازه ورود ناوگان خارجی به کشور های آسیای میانه بوده و فعال ترین مرز در بخش کارنه تیر و تشریفات ناوگان خارجی می باشد. یکی دیگر از مرز های فعال برای صادرات به این کشور مرز اینچه برون است که در فاصله 81 کیلومتری گرگان قرار دارد.
صادرات قیر به ارمنستان
صادرات محصول به ارمنستان به علت هم مرز بودن با دو استان به صورت زمینی از طریق مرز نوردوز انجام می پذیرد. این کشور از دیر باز روابط سیاسی و تجاری بسیار خوبی با ایران داشته و سالانه قیر و دیگر محصولات بسیاری به این کشور صادر می شود.
کارخانه ای در ارمنستان تاسیس شده یکی از ده ها کارخانه این کشور بوده که از ایران، قیر و بعضی از تجهیزات را وارد می کند. به گفته یکی از مدیران کارخانه برای یک سال آینده حدودا 6000 تن قیر وارد می شود که این میزان در آینده افزایش داده می شود.
نحوه صادرات به ارمنستان به شرح زیر است:
- اخذ کارت بازرگانی
- انتخاب کالا
- بررسی بازار صادرات کشور ارمنستان
- بررسی قوانین گمرک در ارمنستان
- پیدا کردن مشتری
- صدور پیش فاکتور
- بستن قرارداد
- دریافت مبلغ قرارداد
- حمل و بیمه کالا
- امور گمرکی
هزینه صادرات به ارمنستان
هزینه های صادرات به این کشور به طور کل فقط شامل هزینه های حمل و نقل و هزینه های گمرکی ارسال کالا می شود. به علت هم مرز بودن ارمنستان با ایران، حمل سریع و ارزان کالا از مرز نوردوز، سود بسیاری برای بازرگانان به همراه داشته است.
صادرات قیر به گرجستان
یکی از مهم ترین خطوط صادراتی ایران، صادرات به گرجستان می باشد. این دو کشور با هم ارتباط بسیار خوبی داشته با وجود این که مرز مشترکی بین ایران و گرجستان نیست ولی صادرات ایران به گرجستان به بهترین نحو ممکن انجام می شود. این دو کشور با هم از نظر فرهنگ، تمدن و شباهت بسیاری داشته و به همین علت است که در تجارت پیشرفت چشمگیری داشته است.
علاوه بر آن اکثر مردم گرجستان در شهر های مختلف ایران اقامت دارند که این موضوع سبب صمیمیت بیشتر این دو کشور شده است. البته حمایت سرمایه گذاری خارجی و ساده بودن قوانین یکی از مهم ترین مزیت های صادرات کالا و خدمات به کشور گرجستان است.
محصولات پتروشیمی بسیاری مانند قیر، انواع مشتقات نفتی و پتروشیمی مازوت و کک به گرجستان صادر می شود. به طور کل به دلیل این که گرجستان نفت خیز نیست یکی از بهترین بازار های فروش قیر به حساب می آید و بازرگانان می توانند با صادرات قیر به گرجستان سود خوبی کنند. از آن جایی که ایران و گرجستان مرز اشتراکی ندارند، کالاهایی که صادر می شود از طریق مسیر های بین المللی انتقال یافته و از کشورهایی نظیر ترکیه یا ارمنستان عبور کند.
صادرات قیر به ترکیه
کشور ترکیه یکی از همسایه های شمال غربی ایران بوده و جزء محبوب ترین و پرطرفدار ترین مقصد ها برای صادرات مختلف کالا به حساب می آید. از این جهت بسیاری از تاجران ایرانی با این کشور در رابطه تجاری هستند. روابط سیاسی مناسب بین کشور های ایران و ترکیه باعث شده تا این دو کشور شریک های تجاری بسیار خوبی برای هم باشند. حمل کالاهای صادراتی از سه روش زمینی و هوایی و دریایی صورت می پذیرد. صادرات قیر به ترکیه از مرز جلفا که حاشیه جنوبی رود ارس در آذربایجان شرقی قرار داد انجام می شود. مرز بازرگان یکی دیگر از مرز هایی است که در شهرستان ماکو واقع در استان آذربایجان غربی قرار گرفته است و صادرات نیز از این طریق انجام می شود.
مراحل صادرات به ترکیه
- بررسی بازار صادرات در ترکیه
- بررسی قوانین و مقررات صادرات به ترکیه
- انجام صادرات به ترکیه به صورت عملی
- صادرات نهایی به کشور ترکیه